Oranienburg tudják. Hozzászólások

oranienburg tudják

Szerző: Gál Adél De vajon azt tudják-e, hogy valójában is létezik a Nemzetközi Diáknap?

oranienburg tudják

És te tudod-e? Illene, ugyanis a világnap eredete szomorú eseményhez köthető, így inkább megemlékezés ez a nap, mintsem ünnep.

Kilenc diákvezetőt kivégeztek, professzort és diákot pedig koncentrációs táborba hurcoltak.

oranienburg tudják

Mindezt annak megtorlásaként, hogy egyetemisták október án, a csehszlovák államiság ünnepén békés tüntetést tartottak a német megszállás ellen. Hitler személyesen telefonálva követelte a tüntetés azonnali feloszlatását.

A nácik a tömegbe lőttek, amelynek Jan Opletal orvostanhallgató és Václav Sedlácek, 22 éves pék áldozatául esett. Ennek értelmében végeztek ki kilenc diákvezetőt, és hurcoltak el oranienburg tudják Sachsenhausen-Oranienburg koncentrációs táborba professzort és diákot.

A lágert a diákok nagy többsége ugyan ig elhagyhatta, azonban 35 közülük életét vesztette.

oranienburg tudják

Az események hatására a Nemzetközi Diáktanács ben Nemzetközi Diáknappá nyilvánította november ét, amely fél évszázaddal később ismét bevonult a történelembe. A kommunizmus lengyel, magyar és kelet-német bukása ugyanis megindította a tüntetéseket a csehszlovák rendszer ellen oranienburg tudják, Prágában és Brünnben Kezdetben ezeket elfojtották, de az állambiztonsági erők egyre kevésbé tudtak fellépni a növekvő oranienburg tudják tüntető ellen.

A forradalom elindítója pedig nem volt más, mint a cseh diákok által, az es események ötvenedik évfordulójára szervezett tüntetés, azaz a Nemzetközi Diáknap.

November Pedig lenne mire emlékezni.

Érdekesbejegyzések