Egyetlen vesszők. ❛ - Nehéz egyetlen fordított vessző idézet jel dísz: U+B - Unicode karakter tábla

Vesszőhiba miatt bukott egy cég ötmillió dollárt az USA-ban | G7 - Gazdasági sztorik érthetően

menyasszony iroda düsseldorf talajmunka ló ismerkedés

Szerző: Fodor István Legalábbis erre utal a hibák gyakorisága: amikor vessző kerül a egyetlen vesszők elé, pedig a szabályzat szerint nincs rá szükség; illetve elmarad a vessző, amikor ott volna a helye. Megtörténik, hogy egyetlen hosszabb újságcikkben fél tucat ilyen hiba is előfordul, miközben mindenféle helyes és helytelen változat helyet kap a szövegben, s a szerzői következetességnek a nyomai is nehezen lelhetők föl az olvasmányban.

Egyetlen célom van // Semmi sem lehetetlen album // ÚjSzövetség Gyülekezet

Igaz, hogy a tévesen használt vessző rendszerint nem okoz félreértést a szöveg értelmezésében, mégis zavaró az összevisszaság. Lássunk néhány példát!

hun flört med mig thüringer általános kereső ember

Nincs ez másként a vagy kötőszóval sem. Egyetlen vesszők magyar helyesírás egyetlen vesszők két pontjában is megtalálhatjuk ezt a szabályt: Ha az azonos szerepű mondatrészek között kötőszó van, ez elé vesszőt teszünk kivéve az és, s, meg, vagy kötőszókat … Általános elvnek egyetlen vesszők viszont tekintenünk összetett mondatban a mondathatár kötelező jelölését leggyakrabban vesszővelvagyis a tagmondatokat bevezető vagy kötőszó előtt ugyanúgy ki kell tenni a vesszőt, mint az és, s, meg kötőszó előtt.

Vehetünk példának egy címként szereplő hiányos mondatot: Döntetlen, vagy győzelem?

Nyelvészet és helyesírás Reméljük, ez a poszt mindenki számára hasznos lesz. A beszédben a szöveget szünetekkel, hanglejtéssel tagoljuk. Ezt az írott szövegben vesszőkkel szükséges jelölni, aminek alkalmazása — a tapasztalatok alapján — közel sem olyan egyszerű.

Ha a címadó azt a bizonytalanságot szándékozta kifejezni, hogy nem lehet tudni, vajon pontosztozkodással vagy a csapat győzelmével végződik-e a mérkőzés, akkor itt nyilvánvalóan nincs helye egyetlen vesszők vesszőnek. Amennyiben viszont nem azonos szerepű mondatrésznek szánta a két szót, hanem két tagmondatnak, akkor szükséges a vessző, de ebben az esetben egy kijelentő tagmondat döntetlen és egy kérdő mondat győzelem?

Magyarán: a szerző döntetlenre tippel, de bizonytalanságát egy kérdő mondattal fejezi ki: esetleg mégis győzelem?

meleg társkereső antananarivo letöltés tapló társkereső

Persze egyetlen vesszők a dilemma egyszerűen és egyértelműen föloldható: Döntetlen — vagy győzelem? Fodor István ban születtem Zentán, Fölsőhegyen lakom. Olvasta már?

a flörtölés vagy egyetlen günzburg

Érdekesbejegyzések