Kínai ismerősök. Jogi nyilatkozat

kínai ismerősök

Toleránsabbá tesz a külföldi ismerős

Írta: Jerez Julio Hiába telt el harminc év a tömegesebb megjelenésük óta, most se tudunk sokkal többet róluk, mint akkoriban: a Magyarországon élő kínaiak rejtélyes társadalmának nyomába eredtünk.

Csak a biznisz érdekli őket, vagy a kultúrájukat is terjesztenék? Őrzik a hagyományaikat vagy magyarrá válnának? Mit gondolunk mi róluk — és ők rólunk?

Match keresése! Ma'anshan, Kína

Knyihár Eszter Kína-szakértővel beszélgettünk. Egy előadás kapcsán ültem le vele beszélni az itt élő kínai kolóniáról, amely ugyan már nem a legnagyobb Közép-Európában, de még mindig jelentős létszámot képviselnek ahhoz, hogy többet tudjunk róluk.

De még kínai ismerősök, a Én se, pedig Kőbányán és Józsefvárosban nőttem fel, a közvetlen szomszédban eno hammock single vs double kínaiak, jártam hozzájuk vásárolni, szeretem a kínai ételeket, és talán az első lakóközösségben éltem, ahol lehetett fogni a kínai állami tévét. Tehát: kik ők? Hogy kínai ismerősök ezek a kínaiak, akik itt vannak Magyarországon? Mindig igyekszem kihangsúlyozni, hogy ez egy rettentően összetett dolog, mivel egy nagyon sok rétegből álló, komplex közösségről van szó.

Ugye vannak azok a kínaiak, akik valóban itt vannak már az ötvenes évek óta, azok az akkor még fiatal értelmiségiek, akik valamiféle csereprogrammal érkeztek, egyetemen tanultak, kutattak vagy diplomáciai tisztséget töltöttek be, az ő számuk azonban nagyon elenyésző.

Vannak azok, akik a rendszerváltás környékén vándoroltak be. Mint említetted is, egy másik Kínából érkeztek egy másik Magyarországra. A magyar emberek akkor találkoztak először nagyobb számban kínai bevándorlókkal.

Akkor ki is alakult a magyarokban egy kép róluk, hogy máshogy néznek ki, mint ahogy mi, hogy olcsó termékeket árulnak, szorgalmasok.

Ez nem egy negatív kép volt… Jó, persze kérdés, hogy a kínaiak szempontjából mennyire negatív, hogy sokan az olcsó termékekkel azonosították őket. Annak ellenére, hogy a kilencvenes évek közepétől érkeztek olyan kínai bevándorlók is, akik egyébként nagy befektetéseket hoztak az országba, vagy középvezetőként, vezetőként helyezkedtek el egy nemzetközi vállalatnál, az azonosítás a kora kétezres évekig tartotta magát.

Számunkra házas nőkkel szemben súlyos a kínaiak erősen összekötődtek a józsefvárosi piacon áruló kínai kisvállalkozókkal, akik olcsó termékeket árultak.

A kínai vezetés ismerős szlogenek mentén lép fel a szexuális kisebbségekkel szemben

Emellett még vannak azok, akik a keleti nyitás után, a letelepedési kötvénnyel jöttek be, ők megint egy más kínai ismerősök képviselik a bevándorló közösségnek. A Magyarországon életvitelszerűen tartózkodó kínai bevándorlók mellett számottevő a csak turizmus miatt az országba érkező kínai állampolgárok száma is. Az, hogy mi magyarok mennyire ismerjük a kínaiakat, hogyan ítéljük meg vagy éppen mivel azonosítjuk őket, folyamatosan kínai ismerősök.

megismerni új embereket, ahol

Míg 30 évvel ezelőtt ők nyújtottak nekünk szolgáltatást — most itt a kínai árusokra vagy éttermet üzemeltetőkre gondolok —, addig a mostanában érkező bevándorlók, illetve turisták már igénylik azt a szolgáltatást, amit mi adhatunk meg nekik. A turisták vagy akár a kötvényes bevándorlók hatalmas vásárlóerőt jelentenek.

a társkereső kávézóban ingyen

Ezt a az átlag magyar is érzékeli. Én úgy látom, persze, ez az én véleményem, hogy az olcsó termékekkel szemben most kínai ismerősök inkább a pénzzel és a gazdasági előretöréssel kötjük össze Kínát, és ennek megfelelően változik a hozzáállásunk is a kínaiakhoz.

Ha már hozzáállás: a magyarok mintha kétféleképpen próbálták volna beilleszteni a világukba a hirtelen megjelent kínaiakat. Ennek egyik eleme az volt, amikor a kora nyolcvanas évek óta, nyugati közvetítéssel begyűrűzött popkulturális termékek révén egy bizonyos harcművészettel kínai ismerősök Kínát. A másik egyfajta misztifikálás volt, amikor csak a keleti kultúra bizonyos ősi motívumaival azonosították őket. Utóbbi miért alakult ki? Szerintem nem volt.

Én úgy látom, hogy a társadalom nagyobb része a kínaiakat nem tudta hová tenni, azzal azonosította őket, amit láttak. Árusítja az olcsó zoknit vagy az olcsó kínai ismerősök. Sokan a kínai kultúrát a Jackie Chan- vagy a Bruce Lee-filmekből megismertekkel azonosították.

És valóban, itt a Konfuciusz Intézetben is megfigyeltük azt, hogy akik először beiratkoztak, sok esetben azért jöttek ide nyelvet tanulni, mert őket a kung-fu érdekelte. Vagy a tai-chi.

kínai ismerősök Attól függetlenül, hogy volt egy nyitás a kínai kultúra felé, azzal nagyon kevesen voltak tisztában, hogy mit jelent a korai kétezres évek Kínája, ami nem feltétlenül egyezett a kung-fu filmek Kínájával. Azzal, hogy Kína egy gazdaságilag hihetetlen iramban feltörekvő ország, így magában nem lehetett mit kezdeni, azzal nehéz volt azonosulni.

Azzal sokkal könnyebb volt, amit a filmekben láttak az emberek. Ráadásul az sem segítette a helyzetet, hogy Kínának nem volt olyan kulturális exportcikke, mint Dél-Koreának és Japánnak. Ők egyből megtalálták a K-Poppal, a J-Poppal, az animékkel, mangákkal azt, amivel külföldön hatalmas tömegeket tudtak megmozgatni.

Az idegenek és a másság elutasításával foglalkozó elméletek szerint a kisebbségek elutasítása szokatlantól, az idegentől való félelmen, illetve ismerethiányon alapul, amelyet az ismertség feloldhat, vagy legalábbis csökkenthet. Arab ismerőse minden ötödik válaszadónak volt. Ezek az arányok nagyon magasak az országban élő és területileg Budapestre és néhány nagyvárosra koncentrálódó bevándorlók valós számához képest.

Kínának megvolt a küzdelme azzal, hogy megtalálja, melyik az a kulturális termék, amivel meg tudja a külföldieket fogni. Nem csak egy gazdasági szuperhatalomként, hanem kulturálisan is erős országként akarta felhelyezni magát a térképre. Igazából a klasszikus kultúra alaposabb bemutatása, illetve a Konfuciusz Intézetek hálózatának létrehozás erre egy jó eszköz volt.

Déli Út Nagy Kínai

Ha már más ázsiai kultúra: mennyire mossák össze Magyarországon a kínai, japán és koreai kultúrákat? Ez vajon a sematizálás folyamata miatt volt, vagy pedig más az ok? A mai fiataloknál azt látom, hogy meg tudják különböztetni egymástól a koreait, a japánt és a kínait. Különösen, mivel a modern koreai és a japán popkultúrának van egy nagyobb bázisa itthon is. Kína viszont nehézkesen azonosult ezzel a popkultúrával, nehezen találta kínai ismerősök az egyedi hangját.

Annak ellenére, hogy most már kiváló pop- rock- vagy rapzenéje van Kínának, azt mégsem ismerik annyian, mint mondjuk a koreait, ami a albán család know jó időben volt jó helyen.

Nógrádi György: Kitörhet az újabb világháború? Titkosszolgálati befolyások, környezetvédelem

Az, hogy sok esetben mégsem tudjuk megkülönböztetni a japán, kínai, koreai kultúrát vagy nyelvet egymástól, szerintem azért is van, mert az oktatásunk nem figyel oda arra, hogy ezeket átfogóbban bemutassa.

Nemrég nyitottam ki a es történelemkönyvemet, ez viszonylag újabb nyomású könyv, és Kína modern kori történelme le volt benne rendezve egy A4-es oldalon. Nyilván szakemberek állítják össze, kínai ismerősök is akarom megkérdőjelezni azt, hogy mi kerül kiadásra, csak ugye nálunk nem nagyon történik meg a távol-keleti országok történelmének bemutatása, sem általános, sem középiskolában.

Tárki: toleránsabbá tesz a külföldi ismerős

Úgy gondolom, hogy előbb-utóbb ez mégis meg fog történni. Szükségessé válik, hogy erről tanuljanak az emberek, hiszen olyan erős most már Kína, illetve más ázsiai országok jelenléte, hogy a tudatos szülőknek és a tudatosabb diákoknak meglesz erre az igénye.

Ez az internet korában, amikor mindent könnyen megtudhatunk, eléggé meglepő. De ha nem az internetről, akkor hogyan bővítheti valaki kínai ismerősök Kínáról való ismereteit? Magam is sok előadáson veszek részt, ami Kínára fókuszál, ami laikus közönség előtt is nyitott, látogatható. Úgy látom, hogy az érdeklődés nagyon nagy. Az, hogy az emberek ebből igazából mit kínai ismerősök le, azt nem tudom, de biztos, hogy ott motoszkál az emberek gondolatában Kína. Távol van Kína Magyarországtól, ez az itteni diaszpórával kapcsolatos sok dolgot megmagyaráz.

Vagy jelenthet: Kína belpolitikai berendezkedése az élet sok területére kihat. Viszont itt, egy másik civilizációs környezetben ez az anyaországi hatás mennyire tud érvényesülni? A kínai bevándorlók esetében általános volt az a felfogás, hogy az itt élőket nagyon nem érdekli a politika, csak az, ami őket közvetlenül érinti. Őszintén szólva én nem így látom. Természetesen rétegzett ez a dolog is. Nyilván itt is lesz olyan, akit jobban fog érdekelni, hogy mi zajlik flört danes az országban; és lesz olyan, akit kevésbé.

Azonban az kínai ismerősök elmondható, hogy az értelmiségi réteg nyomon követi, mi történik a magyar politikában. Nem feltétlenül bi társkereső az összes politikus nevét, ahogy mi tudjuk, de azért a nagyobb rendelkezésekkel tisztában vannak. Az kínai ismerősök természetes, hogy elsősorban a politika azon a része érdekli a bevándorlókat, ami az ő mindennapos létükkel kapcsolatba hozható.

Ilyen téma lehet a bevándorlás szabályozása, a vízumtörvények, a lakásvásárlás. Apropó, bevándorlás. Lassan mindenről beszéltünk, de arról nem, hogy milyen úton jöttek ide az úttörők után a többiek.

JAC E20X, ismerős? Ez a kínai elektromos Seat Arona

Akik később idejöttek, azok miért pont ide jöttek, Magyarországra? Esetleg volt információjuk arról, mit és hogyan lehet itt magukkal kezdeni? Igazából akik ide bevándorolnak, valamiféle kapcsolati rendszeren keresztül jönnek, társkereső cigányoknak kiterjedt családi-baráti kapcsolaton keresztül. Előfordulhat, hogy a család egyik tagja eljött, nyitott egy éttermet, megosztotta a tapasztalatait az otthon maradottakkal, mi hogy működik, és akkor jött egy másik családtag vagy ismerős, és nyitott egy másik éttermet.

Akkor azt ki lehet jelenteni, hogy az itteni kínai ismerősök e kapcsolatok mentén összetartanak? Igen vannak ezek a kiterjedt családi és baráti kötelékek, illetve látszik az is, hogy a csoportok tartományi szinten is rendeződnek.

  1. Férfi jelent eladott 81 ülések
  2. A kanadai társkereső oldalak
  3. Itthon: Tárki: toleránsabbá tesz a külföldi ismerős | bartalesrabbkft.hu
  4. (PDF) Toleránsabbá tesz a külföldi ismerős | TARKI Social Research Institute - bartalesrabbkft.hu
  5. Ismeretlen ismerősök: hogyan élnek a kínaiak Magyarországon? | Mandiner
  6. Bár az országban a szexuális kisebbségek helyzete sosem volt jó, az ezredforduló után a növekvő társadalmi elfogadás és a politikai közöny volt jellemző.
  7. Сердце ее готово было выскочить из груди.

Azok, akik egy tartományból jöttek, összetartanak. Kína ugye egy óriási ország, és a különböző kínai ismerősök kulturális szokásai, hagyományai, ízei eléggé eltérőek lehetnek. Ezért van, amikor Pekingben két bevándorló munkás találkozik, és megtudják, hogy földiek, akkor onnantól kezdve nagyon jól megértik egymást.

Megjelenik az önszerveződés, képesek a tartományi differenciálódáson felülemelkedni? Attól függ, hogy milyen szinten akarják magukat reprezentálni.

Ha kínai kisebbségként, akkor nyilvánvalóan van egy általános nagy összefogás, de amikor holdújévet vagy bármi mást ünnepelnek, és össze kell jönni egy étterembe, akkor kisebb baráti, családi csoportokra oszlanak. Valamikor még a kilencvenes években láttam először mandarin nyelvű újságot Keresek munkát háziasszony bála. Én úgy tudom, emögött egy közös, kínai-magyar kezdeményezés állt.

A kínai nyelvű hetilap kiadása kínai kezdeményezés. A nagyobb rendezvények, mint a turisztikai hét, vagy az éppen nemrég lezajlott kínai filmnapok — ahol sok itt élő kínai család is megjelent — mögött többségében kínai cégek állnak, kínai érdekcsoportok.

flörtöl oroszlán férfi

Fontosnak tartják, hogy a magyarok megismerjék, a kínai kultúra mennyire összetett, milyen mély gyökerei vannak, és a klasszikus kultúra mellett a modern kínai kultúra is érdemes a bemutatásra. A Ganz-telep körül az évek alatt már láttam egy teljes kínai szórakozónegyedet kinőni a földből, kaszinófélével és diszkóval együtt.

JAC E20X, ismerős? Ez a kínai elektromos Seat Arona – bartalesrabbkft.hu

Ez azt is jelenti, hogy csak ide járnak szórakozni? Ők úgy szórakoznak az én tapasztalatom szerint — bár még nem voltam kínaiaknak szóló diszkóban Budapesten —, hogy éttermekbe járnak nagyon sokat.

Számukra kínai ismerősök családi és baráti összejövetel, vagy egy üzleti találkozó nagyon kötődik a jó kínai étel elfogyasztásához. Elmennek, koccintanak, beszélgetnek. Sokkal jobban kedvelik szerintem ezt a fajta kikapcsolódást, mint mondjuk tényleg elmenni valami zenés szórakozóhelyre vagy akárhova.

Eddig megtudtuk azt, hogy a magyarok mit gondoltak, gondolnak a kínaiakról — de vajon ők mit gondolnak rólunk? Erre azért nehéz válaszolni, mert én magyarként nem feltétlenül fogok őszinte többségi választ kicsikarni a kínaiakból.

És ebbe beletartozik az is, hogy ha én megkérdezem, mit gondoltok a magyarokról, nem nagyon fognak negatív kijelentést tenni, kritikát megfogalmazni — még akkor sem, ha véletlenül nincsenek jó véleménnyel rólunk. Azt fogja mondani a legtöbbje, hogy jó, szuper, hogy teljesen rendben van minden. Volt egy kis kutatás, amit végeztünk grünwald menyasszonyok itt élő kínaiak körében ban.

A kutatás egy része arra is kitért, hogy milyen atrocitás éri őket, mennyire kínai ismerősök diszkriminációval a mindennapjaik során. A legtöbbjük azt válaszolta: érzik, hogy van diszkrimináció, és ez leginkább abban kínai ismerősök meg, hogy lenézik őket, esetleg nem tartják kínai ismerősök elég értelmesnek. Ennek az egyik oka lehet a nyelvi akadály, ami nehezen átléphető sok esetben. De ez nyilván abból is adódik, hogy ha valamelyik kínai töri a magyart, egyszerűbb kifejezéseket használ vagy nem megfelelő módon használja azokat a kifejezéseket, akkor nem feltétlenül fogunk neki magas értelmi szintet tulajdonítani, holott lehet, hogy ő éppen egy egyetemi professzor.

Igen, ez van kínai ismerősök. Igazából arról számoltak kínai ismerősök az itt élő kínaiak, hogy úgy látják: annak ellenére, hogy van diszkrimináció, annak fokát nem érzik olyan súlyosnak. Nem gondolják, hogy ez egy túlzottan nagy probléma. Ez egybevág azzal, amikor idejöttek harminc éve, akkor azért maradtak itt, mert egy viszonylag befogadó közeget találtak a magyarok között. Egy viszonylag stabil közeget, tehát nem voltak olyan kilengő ellenérzések, ami miatt úgy gondolták, hogy itt nem lehetnek biztonságban.

Volt-e előzetes tudása az idősebb kínaiaknak Magyarországról? Volt-e valami speciális, azon túl, hogy itt fura nyelvet beszélnek és érdekes szokásaik vannak?

Érdekesbejegyzések